چهارباغ عباسی و چهارباغ بالا بعد از تعیین اصفهان بهعنوان پایتخت در دوران پادشاهی شاه عباس اول و به دستور وی ساخته شدند. چهارباغ پایین به دستور رضاشاه پهلوی و با همان طرح چهارباغ صفوی ساخته شده است.
در گذشته جوی آبی از میان خیابان تا زایندهرود جریان داشته است و در محل تقاطعها حوضهایی نیز ساخته بودند. در خیابان، مسیری خاص برای افراد سواره تعبیه شده بود و در دو طرف خیابان درختان چنار به موازات خیابان و در دو ردیف کاشته شده بودند.
در دوران صفویه سراسر خیابان تا کنار رودخانه پوشیده از باغهای باشکوه بود که میان امرا برای ساخت عمارت تقسیم شده بودند. البته به عموم مردم نیز حق تفریح در باغها و استفاده از ثمرات آنها را داده بودند. در سمت غرب خیابان، باغهای تخت، هشتگوشه و تاکستان قرار داشتند و در سمت شرق خیابان باغهای بلبل، توت و درویشان قرار داشتند. البته در حال حاضر غیر از باغ هشت بهشت,بقیه بهطور کامل از بین رفتهاند.
در دوران حکومت قاجار, ظلالسلطان، بزرگترین پسر ناصرالدین شاه که از سوی پدر، حاکم اصفهان شده بود، دستور تخریب چهارباغ را صادر کرد و عمال وی برای تخریب باغ شروع به قطع درختان کردند. خبر این ماجرا به حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی از علمای برجسته آن زمان اصفهان رسید. ایشان به طلاب مدارس دینی دستور دادند تا مانع تخریب چهارباغ شوند. طلاب فورا به چهارباغ رفتند و بعد از درگیری مفصلی که با عمال ظلالسلطان داشتند، موفق شدند آنها را بیرون کنند و مانع قطع مابقی درختان شوند.
چهارباغ در واقع مجموعهای از چند چهارباغ است که نام یکی از آنها را بر تمامی مجموعه نهادهاند و در اطراف یک خیابان اصلی بنا شدهاند. چهارباغ عباسی از سیوسه پل شروع میشود و بهسمت شمال شهر امتداد مییابد. چهارباغ بالا نیز از سیوسه پل شروع میشود و بهسمت جنوب شهر تا دروازه شیراز ادامه دارد. در واقع این سی و سه پل است که خیابان اصلی چهارباغ بالا و چهارباغ عباسی را به یکدیگر مرتبط میکند. چهارباغ پایین نیز در امتداد چهارباغ عباسی بهسمت شمال شهر ساخته شده است.
بسیاری از دیدنی های تاریخی اصفهان از جمله کاخ هشت بهشت,مدرسه چهارباغ,مجموعه نقش جهان,چهلستون,سی و سه پل,سینماهای حافظ,فلسطین,چهارباغ,سوره و …,مراکز خرید چهاباغ,ملت,عالی قاپو,سپاهان و …,در پیرامون خیابان چهارباغ عباسی جای گرفته اند.
اصفهان_خیابان چهارباغ عباسی